Leer alles over keto dieet

Olijolie, zalm, biefstuk, groene groentes zoals broccoli, noten en vele andere voedingsbronnen zijn toegestaan tijdens een keto dieet
Bezig met laden...
Leer alles over keto dieet

Het keto dieet is de laatste jaren enorm populair geworden. Vele influencers en bekende personen promoten om minder koolhydraten te eten en juist meer vlees. Daarnaast lijken bronnen van vet niet meer zoveel te worden vermeden. Maar wat houdt het keto dieet precies in en waarom zou jij het moeten overwegen? In deze blog gaan we dieper in op de ins en outs van het keto dieet en hoe het jou kan helpen je gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken.

Wat is keto?

Het keto dieet, ook wel ketogeen dieet genoemd, is een streng koolhydraatarm, vet- en eiwitrijk dieet. Het doel is om je lichaam in een staat van ketose te brengen, waarbij het vet in plaats van koolhydraten als primaire energiebron gebruikt. Dit gebeurt door de inname van koolhydraten drastisch te verminderen en de inname van vetten te verhogen.

Omdat keto vrij restrictief is, is het aangeraden om voordat je begint met dit dieet contact op te nemen met een professionele voedingsdeskundige. Zo kun je bekijken of keto binnen jouw levensstijl past.

Bloemkoolrijst - Zalm Teriyaki [LOWCARB]
KCAL373
E29
K18
V20
€ 9,50
Voor 23:59 besteld, morgen in huis!
Ricebowl - Sweet Chili Chicken
KCAL449
E36
K55
V10
€ 7,75
Ricebowl - Beef Teriyaki
KCAL434
E33
K55
V8
€ 7,95
Bloemkool rijst - Rendang - Tuinerwt Sperziebonen [LOWCARB]
KCAL310
E36
K13
V12
€ 9,50
Voor 23:59 besteld, morgen in huis!
Bloemkoolrijst - Kip Pesto [LOWCARB]
KCAL379
E39
K19
V16
€ 7,49
Voor 23:59 besteld, morgen in huis!

Hoe werkt ketose?

Ketose is een natuurlijke stofwisselingsstaat. Wanneer je lichaam niet genoeg koolhydraten heeft om te verbranden voor energie, begint het vet te verbranden en produceert het ketonen, die worden gebruikt als brandstof. Dit proces helpt je lichaam om vet efficiënter te verbranden, wat leidt tot gewichtsverlies en andere gezondheidsvoordelen.

Voordelen van het keto dieet

  1. Gewichtsverlies: Doordat je lichaam vet als primaire energiebron gebruikt, verlies je sneller gewicht. Veel mensen ervaren een vermindering van hongergevoelens, wat het makkelijker maakt om minder te eten.
  2. Verbeterde mentale helderheid: Veel mensen melden dat ze zich helderder en meer gefocust voelen wanneer ze in ketose zijn. Dit komt doordat ketonen een stabielere energiebron voor je hersenen zijn dan glucose.
  3. Meer energie: Zonder de pieken en dalen van bloedsuikerspiegels hebben veel mensen meer consistente energie gedurende de dag.
  4. Bloedglucose en insuline: Het keto dieet kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het verlagen van insulineniveaus, wat gunstig kan zijn voor mensen met diabetes type 2 of insulineresistentie.
  5. Verbeterde cardiovasculaire gezondheid: Sommige studies suggereren dat het keto dieet kan helpen bij het verbeteren van cholesterol- en triglyceridenwaarden, wat kan bijdragen aan een betere hartgezondheid.

Wat kun je eten op het keto dieet?

Bij het volgen van het keto dieet richt je je op het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vetten en eiwitten, terwijl je koolhydraten zoveel mogelijk vermijdt. Hierdoor vragen veel mensen zich af "Wat mag je eten op een keto dieet?". Hier zijn enkele voorbeelden van wat je kunt eten:

  • Vetten en oliën: Avocado-olie, olijfolie, kokosolie, boter, ghee (tip: probeer Fuelyourbody's kookspray).
  • Vis en zeevruchten: Zalm, makreel, tonijn, garnalen.
  • Vlees en gevogelte: Rundvlees, varkensvlees, kip, kalkoen.
  • Eieren: Een geweldige bron van eiwitten en vetten.
  • Zuivel: Kaas, volle yoghurt, room, crème fraîche.
  • Noten en zaden: Amandelen, walnoten, chiazaad, lijnzaad.
  • Groenten met weinig koolhydraten: Spinazie, broccoli, bloemkool, courgette.
  • Avocado: Een superfood rijk aan gezonde vetten en vezels.

Biefstuk is een goede keuze in een keto dieet

Wat mag je niet eten op het keto dieet?

Om in ketose te blijven, moet je bepaalde voedingsmiddelen vermijden die rijk zijn aan koolhydraten:

  • Suikerhoudende voedingsmiddelen: Frisdrank, snoep, gebak.
  • Granen en zetmeel: Brood, pasta, rijst, aardappelen.
  • Fruit: De meeste fruitsoorten bevatten te veel koolhydraten. Kleinere hoeveelheden bessen kunnen soms wel.
  • Peulvruchten: Bonen, linzen, kikkererwten.
  • Zowel suikerhoudende als dieetdranken: Vermijd dranken met suiker en kunstmatige zoetstoffen.

Mogelijke bijwerkingen van het keto dieet

Hoewel het keto dieet veel voordelen heeft, zijn er ook enkele mogelijke bijwerkingen, vooral in het begin:

  • Keto-griep: In de eerste week kun je last krijgen van symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Dit wordt vaak de "keto-griep" genoemd en is tijdelijk.
  • Spijsverteringsproblemen: Veranderingen in je dieet kunnen leiden tot constipatie of diarree. Zorg ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt.
  • Nutrienttekorten: Door het elimineren van bepaalde voedingsgroepen kan het moeilijk zijn om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Overweeg supplementen of het raadplegen van een voedingsdeskundige.

SUMMERPACK (24X1) - LOW CARB + FATBURNER VAN €204,71 VOOR:
€ 179,99
Voor 23:59 besteld, morgen in huis!
BESTSELLER PACK // Afvallen (16x1) + GRATIS Spork & Overnight Oats van €136.90 voor:

Vanaf € 119,95

Voor 23:59 besteld, morgen in huis!
CUSTOM // [LOWCARB] Delicious Specials Mix Pack (12x1)
€ 87,95
Voor 23:59 besteld, morgen in huis!
CUSTOM // Low Carb Chicken x Beef Mix Pack (12x1)
€ 85,95
Voor 23:59 besteld, morgen in huis!
CUSTOM // [LOWCARB] Chicken Mix Pack (12x1)
€ 82,95
Voor 23:59 besteld, morgen in huis!

Hoeveel val je af op het keto dieet?

Hoeveel je afvalt op een dieet hangt af van jouw omstandigheden. Zoals je start-gewicht, genen, activiteit en voorgaande eetgewoontes. Het is onmogelijk om van tevoren te weten hoeveel je gaat afvallen. Je kunt wel een doel stellen van 5-10 kg en dan bepalen of je verder wilt gaan met afvallen met een keto dieet of niet.

Om ervoor te zorgen dat je mentaal ook gezond blijft tijdens het afvallen is het belangrijk om op te letten dat je niet veel emotie laat lijden bij de weegschaal. Deze vertelt namelijk maar één verhaal en dat is gewicht. Jij weet wat hier allemaal bij komt kijken, letten op wat je eet, fysieke activiteit, verleidingen. Het kan zomaar voorkomen dat je pas 2-3 kg bent afgevallen en hierdoor teleurgesteld bent. Maar bekijk eens jezelf in de spiegel, voel je je beter over jezelf? Merk je dat je een beter uithoudingsvermogen hebt of sterker bent? Dit zijn ook tekenen van progressie. So, keep going and surpass your goals.

Olijfolie tijdens een keto dieet kan je helpen om makkelijker gezonde vetten binnen te krijgen

Is het keto dieet iets voor jou?

Het keto dieet kan een effectieve manier zijn om af te vallen en je gezondheid te verbeteren, maar het is niet voor iedereen. Het vereist een aanzienlijke aanpassing in je eetpatroon en levensstijl. Als je overweegt om met het keto dieet te beginnen, is het verstandig om eerst met een arts of voedingsdeskundige te overleggen, vooral als je gezondheidsproblemen hebt.

Het keto dieet biedt veel voordelen, van gewichtsverlies tot verbeterde energie en mentale helderheid. Door de focus op vetten en eiwitten, en het minimaliseren van koolhydraten, kan je lichaam efficiënter vet verbranden en je helpen je gezondheidsdoelen te bereiken. Benieuwd of het keto dieet iets voor jou is? Begin met kleine stappen, informeer jezelf goed en ontdek of deze levensstijl bij je past.

Hoe begin je aan een keto dieet?

Je kunt heel simpelweg beginnen aan een keto dieet door de richtlijnen te volgen die wij hebben aangegeven in deze blog. Het is belangrijk om goed te kijken of keto iets voor jou is en of een simpel calorietekort met een normaal dieet beter past bij je. Er zijn talloze gerechten beschikbaar online voor koolhydraatarme maaltijden. Geen tijd om te koken? Geen zorgen, Fuelyourbody biedt ook low-carb sportmaaltijden aan. Bij Fuelyourbody kun je heel simpel beginnen aan een keto dieet.

Of je nu op zoek bent naar gewichtsverlies, meer energie of verbeterde mentale helderheid, het keto dieet biedt tal van voordelen. Door je te richten op gezonde vetten en eiwitten, en koolhydraten te minimaliseren, kun je je gezondheid een boost geven. Begin met kleine stappen, informeer jezelf goed, en ontdek of deze levensstijl bij je past. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op, Fuelyourbody staat klaar om je te helpen.

Related posts
loader
Bezig met laden...